Protein
Fullvärdigt protein
Fullvärdigt protein med de essentiella aminosyrorna i sådan mängd att de är tillräckliga för kroppens behov.
- Kött
- Fisk
- Fågel
- ägg
- Mjölkprodukter
- Ost
Icke fullvärdigt protein
- Spannmål
- Potatis
- ärter
- Bönor
- Majs
Kolhydrater
- Spannmål (bröd, pasta, ris, cous cous)
- Potatis
- Frukter och bär
- Sötsaker (godis, läsk, glass, choklad m.m.)
Fett
Samtliga livsmedel innehåller en kombination av de olika fettsyrorna mättat-, enkelomättat- och fleromättat fett, men vissa livsmedel har mycket större mängd av en viss fettsyra än en de två andra. Det är det som ligger till grund för varför man kan sortera in olika livsmedel i följande fettsyra-grupper.
Mättat fett
Mättat fett finns i animaliska livsmedel och i en del vegetabiliska oljor. Mat som innehåller mycket mättat fett är till exempel
- fet mjölk och fil
- smör
- ost
- fett kött och charkprodukter som korv och bacon
- grädde, glass och bakverk
- choklad
- kokos- och palmolja
Enkelomättat fett
Enkelomättat fett finns till exempel i
- olivolja och oliver
- rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
- mandel, hasselnötter, cashewnötter och jordnötter
- avokado
- kyckling
Fleromättat fett
De viktigaste fleromättade fetterna är omega 3 och omega 6. De finns i till exempel
- fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner
- rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
- solros- och majsolja
- olja från dådra, Camelina sativa, som finns i många matfetter
- sesamfrö och sesamfröolja
- linfrö och linfröolja
- valnötter
Transfett
Transfetter bildas när man på kemisk väg härdar flytande växtoljor (enkel- och fleromättat fett). Ett transfett får då egenskaper som liknar de mättade fettets, som t.ex. ökad hållfasthet, högre smältpunkt och ökad hållbarhet. Om man genomför en härdning fullt ut bildas mättat fett, men ofta avbryts härdningen innan dess och då bildas transfetter. Transfett finns i bl.a.:
- Småkakor och kex
- Pommes frites
- Pajer och piroger
- Chokladbollar och andra feta konditoriprodukter
- Snacks
- Lösgodis i form av chokladbitar
Transfett finns även naturligt i mindre mängd i:
- Smör
- Grädde
- Ost
- Fett kött
- Chokladbollar och andra feta konditoriprodukt
Transfett skadligt för hälsan
Transfetter höjer halten av LDL-kolesterol (det onda kolesterolet) och minskar halten av HDL-kolesterol (det goda), vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Mättat fett har samma effekt, men för motsvarande mängd transfett är risken för hjärt- och kärlsjukdomar större. WHO rekommenderar att vi högst bör äta 2 g transfett per dygn.
Referenser
Abrahamsson, L., Andersson, A., Becker, W. & Nilsson, G. (2006). Näringslära för högskolan. Stockholm: Liber.
Svenska näringsrekommendationer: rekommendationer om näring och fysisk aktivitet. Uppsala: Livsmedelsverket (2005).
Humières, J. & Wal, JM. (2004). Opinion of the Scientific Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies on a request from the Commission related to the presence of trans fatty acids in foods and the effect on human health of the consumption of trans fatty acids. The EFSA Journal, 81, 1-49.